Svet-Stranek.cz
... aneb proč je důležité mít s sebou tužku ...
OBČASNÍK

Buškova či Božkovská jeskyně ???:... aneb proč je důležité mít s sebou tužku ...

Buškova či Božkovská jeskyně ???

... nejdříve trochu historie... :

Umělá jeskyně nad údolím Malé Mohelky jihozápadně od Přibyslavic - též Buškova skála, Buškova jeskyně, Buškovačka. Poměrně prostorná ve skále vytesaná jednoprostorová místnost bez oken při horní hraně k jihozápadu obrácené skalní stěny jednoho ze skalních ostrohů nad levým břehem Malé Mohelky. Ve vstupním otvoru osazeny dřevěné dveře. V interiéru dřevěná palanda a kamenný (poměrně novodobě vyhlížející) krb.

Místnost je v turistické literatuře považována za pozůstatek tvrze či hrádku ze 14. století. V terénu však po nějakém opevnění ostrohu nelze nalézt žádné stopy, a i vzhledem k poloze jeskyně při horní hraně skály a takřka žádnému prostoru před ní si nedovedu představit její zapojení do systému případné tvrze - jedině snad přístup po dřevěných ochozech, což však vzhledem ke snadné přístupnosti shora nemá valný smysl. Vzhledem k absenci oken a obtížnému přístupu rozhodně nejde ani o klasické skalní obydlí či sklep. Nejspíše mi přijde, že místnost mohla být vybudována jako úkryt (je otázka, jestli až loupežnickou bandou jistého Buška, která se zde měla kolem roku 1820 zdržovat a která dala jeskyni i jméno, nebo již někým před nimi).

Volně (avšak poměrně obtížně) přístupné, špatně nalezitelné. Přístup do místnosti z náhorní plošiny nad „jeskyní” po několika strmých vytesaných schůdcích (zajištěno do skály ukotveným řetězem) a úzké skalní římse ke vchodu. Místnost dokonale skrytá - vstup ani přístupové schůdky nejsou z dálky takřka vidět. Nejnápadnější je v případě „obydlení” kouř vystupující „ze země“ - kouřový otvor totiž ústí na náhorní plošině skály nedaleko vstupu.

Zajímavost : O Buškově bandě se vypráví, že místním obyvatelům neškodili (a byli jimi dokonce oblíbeni) – na loupežné výpravy se vydávali na bohatší Mladoboleslavsko. Též se píše, že loupežníci měli sluj uzavřenou silnými železnými dveřmi, které byly po jejich vypuzení odvezeny do klášterského pivovaru.